Geelgouden verlovingsringen

 

Goud staat voor kostbaarheid, eer en eeuwigheid. Vandaar ook de eeuwenoude traditie om elkaar goud te schenken bij verlovingen, bruiloften of vriendschappen. En dit gebeurt tegenwoordig nog steeds. Een gouden verlovingsring is een prachtig gebaar om aan te tonen dat je je verdere leven met een speciaal iemand wilt doorbrengen. Een geelgouden ring is hierbij de meest voorkomende variant.
Bij goud denk je al snel aan een glimmende, gelige kleur: geelgoud. Het is de meest klassieke variant van gouden verlovingsringen. Ze zijn echter nooit gemaakt van puur goud: dit is niet sterk genoeg voor het maken van een ring. Het pure goud wordt daarom gemengd met een ander materiaal, waardoor de kleur geelgoud blijft, maar de sterkte groot genoeg om een ring mee te maken. Enkele materialen waarmee zuiver goud gemengd kan worden zijn koper of zilver.
De hoeveelheid zuiver goud die in de verlovingsring verwerkt zit wordt aangegeven met behulp van karaats. Dit is een schaal van 1 tot 24. 24 karaats komt in ringen niet voor, omdat dat puur goud is en daarom niet sterk genoeg. Veel voorkomende goudgehaltes zijn 14 en 18 karaats. Een 18 karaats ring bestaat voor 75% uit zuiver goud, wat zorgt voor een stevige ring. Een 14 karaats ring bevat 58,5% goud, en is daarmee iets zachter. Je kunt je ook wel voorstellen dat 18 karaats ringen vaak duurder zijn dan 14 karaats. Dat betekent echter niet dat ze er altijd mooier uitzien. Je kunt het beste even naar de juwelier gaan om ringen van verschillende goudgehaltes met elkaar te vergelijken.
In vergelijking tot een trouwring, waarbij vaak een simpele band gebruikt wordt, soms in combinatie met ingezette diamanten, mag een verlovingsring best wat opvallen. Er wordt daarom vaak een mooie, grote diamant in een geelgouden verlovingsring gezet. Vooral ‘doorzichtige’ stenen passen hier goed bij, maar een gekleurde kan natuurlijk ook. Is je budget niet groot genoeg voor een echte diamant? Dat maakt niet uit. Er zijn ook genoeg stenen die veel op diamant lijken, maar van net wat goedkoper materiaal gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan moissaniet. Ook met een budget kun je dus een mooie, geelgouden verlovingsring aanschaffen.
Geelgouden verlovingsringen zijn klassiek, en daarom met een mooie steen erin altijd een goede en elegante keuze. Deze keuze zal zeker in de smaak vallen, en mag laten zien worden aan de wereld!